//
čitate...
HLJEBOVI I PECIVA, OSNOVNI RECEPTI

Kiselo tijesto – za sve vrste hljebova

Kiselo tijesto - za pripremu svih vrsta hljeba, pizze, itd.

Kiselo tijesto – za pripremu svih vrsta hljeba, pizze, itd.

Sastojci:

9 dl hladne vode
150 g bio pšeničnog brašna
75 g bio graham brašna
75 g bio raževog brašna

Priprema:

Ovo je recept za žitko kiselo tijesto, koje je skoro kao voda. Ovo tijesto je manje kiselo i, po našem mišljenju, daje mnogo bolji ukus nego gusta verzija kiselog tijesta.

Kada koristite ovo tijesto u hljebu dobit ćete mnogo ukusniji, elastičniji i izdašniji hljeb nego onaj koji se priprema samo sa germom. Mikroorganizmi koji se nalaze u zraku vaše kuhinje će da pomognu fermentaciju brašna u mliječne i sirćetne kiseline te ugljikodioksid.

Sve sastojke dobro pomiješajte u zdjeli. Tijesto uspite u malo veću staklenu teglu, prekrijte ga djelimično plastičnom folijom tako što ćete ostaviti mali otvor, kroz koji će da ulazi zrak, i ostavite na otvorenom u kuhinji na sobnoj temperaturi (15-20 stepeni). Ovako pripremljeno tijesto morate mutiti 3 puta dnevno (po 1 minutu, zahvatajući tijesto sa dna tegle) 10 dana. Nakon 10 dana tijesto treba da miriše kao dobro, tamno pivo.

Ovako pripremljeno kiselo tijesto je spremno za korištenje prilikom pečenja hljeba. Svaki put kada iskoristite nešto kiselog tijesta za hljeb, tijesto morate dopuniti sa istom količinom brašna i vode, kako bi se kiselo tijesto na taj način obnavljalo (pogledajte dole navedene mjere). Poželjno je da trošite i obnavljate kiselo tijesto najmanje jednom sedmično i da ga dnevno promiješate 1 do 2 puta. Zbog toga je važno da vam tijesto stoji u kuhinji uvijek pri ruci. U slučaju da niste kod kuće nekoliko dana, tijesto može da stoji u frižideru i kada se vratite odstranite polovinu kiselog tijesta i dopunite sa novom količinom vode i brašna. Slijedeći dan tijesto je ponovo spremno za korištenje u pravljenju hljeba.

Mjere za obnavljanje kiselog tijesta:

Ako iskoristite 1 dl kiselog tijesta za pripremu hljeba, potrebno je da dodate 0,75 dl vode, 12 g pšeničnog brašna, 6 g raževog brašna i 6 g graham brašna. Evo i drugih mijera:

1,5 dl kiselog tijesta = 1,1 dl vode, 18 g pšeničnog brašna, 9 g raževog brašna i 9 g graham brašna
2 dl kiselog tijesta = 1,5 dl vode, 25 g pšeničnog brašna, 12 g raževog brašna i 12 g graham brašna
2,5 dl kiselog tijesta = 1,9 dl vode, 31 g pšeničnog brašna, 15 g raževog brašna i 15 g graham brašna

>> Graham hljeb sa kiselim tijestom

Rasprava

Komentari su isključeni.

kvalizalogaj na Pinterest-u:

Follow Me on Pinterest

KVALIZALOGAJEVI VIDEO RECEPTI:

MAJONEZA

U SLIKAMA:

© 2013 kvalizalogaj. Sva prava zadržana.

Top blogovi s receptima