//
čitate...
APPETIZERS TAPAS MEZA ..., PRILOZI

Kroketi sa šampinjonima i šafranom

Kroketi su jedan od onih zalogaja koji su odlični kao appetizer na novogodišnjem stolu i u svečanim prilikama. Mogu se praviti u različitim varijantama, sa sirom, šunkom, ribom, povrćem, itd. Ovdje vam predlažemo varijantu sa gljivama, čilijem i šafranom.

Sastojci:

100 g putera
1 glavica luka
200 g šampinjona
100 g brašna
2 dl vruće vode
šafran
2½ dl mlijeka
1 čili paprika (svježa)
oregano
so i biber

Za pohovanje:

malo brašna
2 jajeta
prezla
ulje za prženje

Priprema:

Rastopite puter i izdinstajte sitno sjeckanu glavicu luka. U luk dodajte i tanko sjeckane šampinjone, sitno sjeckanu čili papriku, oregano, so i biber i nastavite dinstati dok šampinjoni  ne omekšaju. Dodajte brašno i zapržite ga, miješajući, dok ne dobije zlatnu boju od prilike par minuta. Sada dodajte vruću vodu u kojoj ste prethodno potopili šafran i nastavite miješati dok se masa ne izjednači. Dodajite i mlijeko, malo po malo, neprestano miješajuči na laganoj vatri još nekoliko minuta dok se sve ne ujednači u glatku masu.

Prebacite smjesu u širu posudu na papir za pečenja i ostavite da se smjesa ohladi (možete je pripremiti i dan ranije i čuvati pokrivenu folijom u frižideru). Kada se smjesa ohladila i sčvrsnula formirajte manje kuglice. Pohujte kuglice tako što ćete ih prvo uvaljati u brašno pa zatim u umućena jaja i na kraju  u prezlu.

Tako pohovane krokete pržite u dosta ulja na jakoj vatri stalno ih prevrćući dok ne dobiju zlatnu i hrskavu površinu.

Rasprava

Komentari su isključeni.

kvalizalogaj na Pinterest-u:

Follow Me on Pinterest

KVALIZALOGAJEVI VIDEO RECEPTI:

MAJONEZA

U SLIKAMA:

© 2013 kvalizalogaj. Sva prava zadržana.

Top blogovi s receptima