//
čitate...
GLAVNA JELA

Pečena patka za novogodišnji meni

Pečena patka sa sosom, podvarkom i kompotom od brusnice

Pečena patka sa sosom, podvarkom i kompotom od brusnice

Skoro pa je obavezna na novogodišnjem stolu: pečena patka punjena jabukama i suhim šljivama! Priprema zaista nije komplikovana, a ako je na vrijeme počnete peći (već prije podne na dan Nove Godine), rezultat će biti sigurno dobar.

Sastojci:

1 patka težine 3-4 kg
2-3 jabuke
200 g suhih šljiva
krupna so
biber
svježi timjan
2-3 klinčića
50 g putera

Priprema:

Odleđavanje // Zaleđenu patku izvadite iz zamrzivača i stavite je u frižider da se odleđava 2 dana prije samog pečenja. Na ovaj način ćete postići pravilno odleđavanje i patka će biti spremna za pripremu na dan kada je želite servirati.

Čiščenje i priprema // Izvadite iznutricu, odstranite vrat i vrhove krila (ako to već nije urađeno). Ove dijelove nemojte bacati, ostavite ih za pripremu temeljca koji ćete koristiti za sos. Patku dobro operite izvana i iznutra. Posušite je kuhinjskom krpom. Pregledajte površinu patke i ako ima ostataka slomljenog perja po površini, odstranite ih pincetom. Važno je da koža ostane čista kako bi bila ukusna nakon pečenja.

Punjenje i začini // Utrljajte krupnu so i biber po povrsini patke ali i iznutra. Pripremite nasjeckane i neoguljene jabuke, suhe šljive, timjan i klinčiće u zdjelu. Napunite unutrašnjost patke sa jabukama i šljivama dok ne popunite šupljinu. Sa metalnim iglicama za pečenje (ili drugom vrstom čvrstih štapića) zatvorite patku. Ovako pripremljena patka će dobiti lijepu aromu fila i neće se izsušiti prilikom pečenja.

DSC_0630 DSC_0631 DSC_0635

Pečenje // Rernu zagrijte na 200 stepeni. Patku premažite rastopljenim puterom i stavite je na žičanu rešetku iz rerne. Ispod rešetke stavite odgovarajuću tepsiju i naspite u nju vrelu vodu. Stavite patku na rešetku i tepsiju sa vodom u rernu (na stedinu) i smanjite temperaturu na 145 stepeni. Patka se ovako treba peci oko 3,5-4 sata. Kontrolišite da voda u tepsiji ne ispari i dodajite vrelu vodu po potrebi. Masnoća i sokovi iz patke će se cijediti u tepsiju sa vodom, koju ćete kasnije sačuvati za pripremu sosa. Zadnjih 10 minuta pečenja pojačajte temperaturu na 200 stepeni. Kada izvadite patku provjerite da li je pečena na dva načina:
1. Kada je probodete viljuškom, sok koji izlazi iz nje mora da bude čist i providan (ne smije biti ni malo krvi)
2. Pokušate li odvojiti jedan batak, on će bez napora moći da se odvoji od patke

Pečenje patke

Serviranje // Patku ostavite sat do dva da odstoji. Izrežite je na komade i poredajte u vatrostalnu zdjelu. Sada je patka spremna da je kratko zagrijete prije samoga serviranja na jakoj temperaturi rerne. Zbog dugog pečenja patke poželjno je da čitav gore navedeni proces uradite ili dan ranije ili prije podne na dan serviranja. Na taj način će sve biti spremno da izrezane komade već pečene patke samo kratko zapečete, to jeste zagrijete,  prije same večere. Vrlo praktično!

Pečena patka servirana na podvarku sa suhim mesom. Prilog: pečeni krompir, sos, kompot od brusnice i nar.

Rasprava

Komentari su isključeni.

kvalizalogaj na Pinterest-u:

Follow Me on Pinterest

KVALIZALOGAJEVI VIDEO RECEPTI:

MAJONEZA

U SLIKAMA:

© 2013 kvalizalogaj. Sva prava zadržana.

Top blogovi s receptima
%d blogeri kao ovaj: