//
čitate...
DEZERTI

Gâteau Marcel – čokoladni kolač par excellence

Gateau Marcel – čokoladni kolač

Gateau Marcel – čokoladni kolač

Sastojci:

1,5 dl kuhane crne kafe
375 g šećera
375 g putera
375 g crne čokolade za kuhanje (sa 70% kakaoa)
2 dl žumanaca (pasterizovanih)
4 dl bjelanaca (pasterizovanih)

Priprema:

Čokoladu i puter izsijeckajte na manje komadiće. Stavite u zdjelu sa šećerom i kuhanom crnom kafom, i rastopite sve zajedno na pari (bain-marie). Pazite da vam voda ispod zdjele u kojoj topite sastojke ne ključa. Ostavite da vam se rastopljena masa ohladi na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme, umutite žumanca u pjenastu masu. Zatim, posebno, črvsto umutite bjelanca.

Kada vam se čokoladna masa ohladila (ali ne i sčvrsnula), lagano je dodajite u umućenu masu od žumanaca, mješajući kašikom za kreme. Nakon toga, dodajite pažljivo masu od bjelanaca, kašiku po kašiku, vrlo lagano mješajući, da dobijete homogenu masu.

Obložite tepsiju (20 cm x 30 cm) papirom za pečenje i izlijte polovinu smjese. Pecite na 175 stepeni 30 minuta. Drugu polovinu ostavite u frižider.

Kada kolač izvadite iz rerne nakon 30 minuta, ostavite ga da se ohladi. Kolač će izgledati kao da nije skoroz pečen, i malo će da se slegne, ali to je upravo pravilno.

Kada se pečeni dio ohladio, prelijte ostatak čokoladne smjese i ostavite da se sve stisne najmalje 4-5 sati u frižideru, ili preko noći, prije serviranja. Gâteau Marcel je još bolje zamrznuti, pa servitari kao polu-zaleđeni kolač!

Tip: Polu-zaleđeni Gâteau Marcel: U ovom slučaju potrebno je kolač prvo zamrznuti, potom zamrznutog izvaditi ga iz tepsije/forme, izrezati na željene veličine, i ponovo vratiti tako izrezane kolače u zamrzivač (u zatvorenoj kutiji). Kolače vadite iz zamrzivača 15-ak minuta prije serviranja.

Rasprava

Komentari su isključeni.

kvalizalogaj na Pinterest-u:

Follow Me on Pinterest

KVALIZALOGAJEVI VIDEO RECEPTI:

MAJONEZA

U SLIKAMA:

© 2013 kvalizalogaj. Sva prava zadržana.

Top blogovi s receptima