//
čitate...
DEZERTI

Crème brûlée – francuski klasik

Postoje najmanje tri dobra razloga zbog kojih je ovaj dezert nešto sasvim posebno: ukus, lagana priprema i zanimljive metode pripreme. Ukus je savršen, dezert možete pripremiti dan ranije, a karameliziranje šećera po površini kreme je show koji možete da izvedete pri samom serviranju pred gostima.

Sastojci:

1 l slatke pavlake
185 g šećera
1 vanilijna mahuna
2½ dl ili 13 žumanaca

Priprema:

Presijecite vaniliju i izvadite srž. U slatku pavlaku ubacite koru i srž vanilije i šećer i lagano zagrijavajte u šerpi dok ne prokuha. Povremeno miješajte da vam ne zagori. U drugu posudu izlijte žumanca. Kada je slatka pavlaka prokuhala izvadite iz nje vanilijnu mahunu i skinite je sa vatre. Jednu trećinu prokuhane slatke pavlake lagano umutite u žumanca. Sada sa umućenim žumancima i slatkom pavlakom blago legirajte ostatak slatke pavlake na umjerenoj temperaturi, od prilike 4-5 minuta dok ne osjetite da masa postaje malo gušća. Pazite masa ne smije da kuha.

Uklonite pjenu sa površine i raspodijelite kremu u manje vatrostalne posude koje ćete staviti u bain-marie sa unaprijed zagrijanom vodom, i peći oko 1½ sat na temperaturi od 110°C.

Kada je Crème brûlée gotov, ohladite ga u frižideru 3-4 sata prije serviranja.

Serviranje:

Crème brûlée prespite tankim slojem braon šećera i karamelizirajte sa plamenikom dok se ne napravi hrskava karamel korica.

Tip: Ako nemate plamenik, zdjelice sa Crème brûléeom i braon šećerom stavite u bain-marie sa ledenom vodom. Uključite grill funkciju u vašoj rerni i postavite tako da vam zdjelice budu što blize grillu. Pecite dok se šećer ne karamelizira. 

Rasprava

Komentari su isključeni.

kvalizalogaj na Pinterest-u:

Follow Me on Pinterest

KVALIZALOGAJEVI VIDEO RECEPTI:

MAJONEZA

U SLIKAMA:

© 2013 kvalizalogaj. Sva prava zadržana.

Top blogovi s receptima
%d blogeri kao ovaj: