//
čitate...
GLAVNA JELA

Zapečena škarpina sa aromatičnim biljem

Zapečena škarpina sa aromatičnim biljem

Cijela riba pečena u rerni, sa povrćem, sviježim začinima, bijelim vinom i maslinovim uljem je zaista čista koncentracija ukusa i mirisa u jednom jelu.

Sastojci:

2 škarpine srednje veličine
(zamolite da Vam ribu očiste u ribarnici)
1 glavica luka
2 mrkve
6 čehna bijelog luka
nekoliko grančica majčine dušice
nekoliko grančica ruzmarina
1 limun
10 komada cherry paradajza
2 dl bijelog vina
maslinovo ulje

Način pripreme:

Riba // Očišćenu ribu operite i dobro posušite kuhinjskim papirom. Začinite ribu solju i biberom sa vanjske i unutrašnje strane, te ih zarežite tri puta po sredini (kao na slici). U proreze stavite po jedno čehno bijeloga luka. Utrobu ribe napunite sa nekoliko grančica majčine dušice i ruzmarina.

Povrće // Luk isjeckajte na tanke polumjesece, a mrkvu na tanje kolutiće ili kockice. Tako isjeckano povrće sautirajte na maslinovom ulju nekoliko minuta, dok ne omekša i malo zacakli. Povrće posolite i pobiberite.

Pečenje // U pleh, odgovarajuće veličine, raspodijelite sautirano povrće. Na povrće stavite ribu, cherry paradajz, limun isječen na kolutove i još nekoliko grančica majčine dušice i ruzmarina. Ribu tanko premažite maslinovim uljem. Sve to podlijte bijelim vinom i pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 225 C 15-20 minuta, dok riba i paradajz ne zarumene.

Servirajte // Uz krompir salatu začinjenu koprom.

Rasprava

2 misli o “Zapečena škarpina sa aromatičnim biljem

  1. Da, riba zaista dobije potpuno drugi ukus kada se peče u rerni (u odnosu na kada se prži na tavi ili peče na planči). U rerni se mirisi u sokovi svih začina, vina i maslinovg ulja “uvuku” u meso ribe. Mmmmm …

    Posted by kvalizalogaj | 04/02/2012, 14:33
  2. obožavam ribu pečenu u pećnici, super

    Posted by Tamara | 03/02/2012, 21:00

kvalizalogaj na Pinterest-u:

Follow Me on Pinterest

KVALIZALOGAJEVI VIDEO RECEPTI:

MAJONEZA

U SLIKAMA:

© 2013 kvalizalogaj. Sva prava zadržana.

Top blogovi s receptima