//
čitate...
DEZERTI

Kruške Belle Helene – klasik na drugi način

Kruške Belle Helene

Ovaj put smo izabrali dezert koji na prvi pogled izgleda komplikovan, ali u biti se radi o sastavljanju pojedinih dijelova, od kojih najvažniji dio može da se pripremi i nekoliko dana ranije. Dezert se sastoji od blage sladoled kreme/parfait-a od vanilije i kruške, čokoladnog sosa, šlaga i sušenih, tankih, listova kruške (dehidrirane kruške). Recept smo tako i podijelili na ova četiri dijela i samo serviranje na kraju.

(za 6 osoba)

Kuhane kruške u agdi:

2 kruške srednje veličine (ili jedna veća)
1/2 mahune vanilije
200 g šećera
4 dl vode
sok od jednog limuna

Priprema // Kruške ogulite i stavite u šerpu sa vodom, šećerom i limunovim sokom. Vaniliju razrežite i nožem izvadite srž, te je izgnječite nožem zajedno sa malo šećera. Na ovaj način vam se vanilija neće zgrudvati kada je ubacite u vodu sa ostalim sastojcima. Ubacite i mahunu da se kuha u agdi (aroma vanilije će biti intenzivnija).
Kuhajte kruške na laganoj vatri, u poklopljenoj šerpi, pola sata. Skinite s vatre i ostavite da se kruške potpuno ohlade u agdi.

Parfait od vanilije i kruške:

1/2 mahune vanilije
1/2 dl pasterizovanih žumanjaka
80 g šećera
2,5 dl slatke pavlake

Priprema // Vaniliju razrežite i nožem izvadite srž, te je izgnječite nožem zajedno sa malo šećera. Ubacite vaniliju u ostatak šećera, dodajte žumanjke i mutite mikserom sve dok se ne stvori kremasta, blijedo žuta, skoro bijela, smjesa i šećer se potpuno stopi sa žumanjcima.
Kuhane i ohlađene kruške (gore opisani postupak) izsjeckajte na vrlo sitne kockice (0,5 x 0,5 cm) i ubacite u kremu od žumanjaka.

Posebno umutite slatku pavlaku u srednje čvrst snijeg.

Lagano umiješajte (kašikom) snijeg od slatke pavlake u kremu od žumanjaka, prevrćući smjesu blagim pokretima, dok se potpuno ne ujednači.
Napunite forme veličine od oko 5 x 5 cm. i stavite ih u zamrzivač najmanje 4 sata, a mnogo bolje je da parfait pripremite dan ili dva ranije. Forme trebaju biti šuplje, kako bi sladoled krema lakše mogla da se izvadi pri serviranju.

Sušeni listići kruške:

1 kruška
malo agde od kuhanih krušaka (gore opisani postupak)

Priprema // Za ovaj dezert je potrebna jedna kruška, ali mi preporučujemo da stavite onoliko koliko vam može stati na pleh, jer ovi listići su odlični kao snack ili dodatak pahuljicama za doručak.
Krušku izrežite na što tanje listove koje umočite kratko u agdu i poredate na papir za pečenje.
Stavite listiće kruške da se suše oko 8 sati u rerni na 60 stepeni.
Dobićete hrskave, tanke kriške koje možete čuvati na suhom u teglici.

Na dan serviranja // Čokoladni sos:

100 g čokolade za kuhanje (64% kakaoa)
3/4 dl mlijeka
3/4 dl slatke pavlake

Ugrijte mlijeko i slatku pavlaku na max. 80 stepeni. Skinite sa vatre i ubacite nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi i ne dobijete glatki čokoladni sos.

Servirajte //

20 g krupno sjeckanih pistaćija
2 dl slatke pavlake umućene u šlag

Na tanjir nanesete čokoladni sos –  napravite oblik koji sami želite.
Parfait od vanilije i kruške izvadite iz zamrzivača, ugrijete formu držeći je na kratko u rukama ili toploj kuhinjskoj krpi, te parfait lagano izvadite iz forme pritisćući sa jedne strane. Postavite sladoled kremu na čokoladni sos na sredini tanjira.
Šlag od slatke pavlake nanesete kao kupolu na vrh parfait-a (koristeći vrećicu za dekoriranje kolača).
Sušene listiće kruške postavite sa četiri strane dezerta – ili po vašoj zamisli.
Pospete sjeckanim pistaćima i nanesete nekoliko kapi šećerne agde po ivici tanjira. Et voilà! – francuski klasik Belle Helene, na jedan sasvim drugi način.

Ovaj recept učestvuje u igri ajme, koliko nas je!, koja svakoga mijeseca okuplja veliki broj food bloggera. Temu “Kruške” je zadala bloggerka Ana, čiji blog Steamy, Creamy rado pratimo.
Bilo nam je zadovoljstvo učestvovati, jer tema nije nimalo lagana – kruška je zaista previđena namirnica i često teška za kombinirati sa drugim, novim, ukusima.    

Rasprava

Jedna misao o “Kruške Belle Helene – klasik na drugi način

  1. krasan recept

    Posted by Tamara | 13/02/2012, 22:41

kvalizalogaj na Pinterest-u:

Follow Me on Pinterest

KVALIZALOGAJEVI VIDEO RECEPTI:

MAJONEZA

U SLIKAMA:

© 2013 kvalizalogaj. Sva prava zadržana.

Top blogovi s receptima