//
čitate...
APPETIZERS TAPAS MEZA ..., PREDJELA

Hobotnica na galicijski način (Pulpo a la gallega)

Hobotnica na galicijski način

Ako ste ljubitelj morskih plodova, ovaj jednostavni specijalitet, koji se na sjeveru Španije tradicijski pravi od davnina, će sigurno da vam se svidi. Evo par trikova koji će vam pomoći da pripremite izvrsnu hobotnicu, koju možete servirati kao predjelo ili tapas, ili uz kuhani krompir kao prilog.

Sastojci:

1 hobotnica
1 luk
malo bibera u zrnu
1 lovorov list
1 mladi bijeli luk
crvena mljevena paprika (slatka)
crvena mljevena paprika (ljuta)
maslinovo ulje (hladno cijeđeno)
so

Priprema:

Ako ste kupili svježu, očišćenu, hobotnicu, vrlo je važno da je prvo zaledite odprilike dva dana ranije. Hobotnica će na taj način da dobije bolju strukturu mesa. Znači u ovom slučaju nije prednost pripremati hobotnicu koja nije bila zaleđena. U slučaju da ste kupili već zaleđenu hobotnicu, onda je stavite noć prije u frižider da se odledi na lagan i postepen način.

Odleđena hobotnica je spremna za kuhanje. U najveću šerpu uspite dosta vode, ubacite jedan oguljeni luk, 1 lovorov list i nekoliko zrna bibera i stavite da voda prokuha. Kada je voda počela da kuha slijedi jedan od ključnih trikova pripremanja hobotnice, koji se u Galiciji naziva “šokirati hobotnicu”: držeći hobotnicu za glavu, uronite je u vrelu kipuću vodu, držite 5-10 sekundi, te je izvadite iz vode. Sačekajte da voda ponovo počne da kuha, ubacite hobotnicu ponovo na 5-10 sekundi, te je opet izvadite. Sačekajte da vam voda ponovo prokuha i ubacite i izvadite hobotnicu po treći put. Ovo će učiniti da se kraci hobotnice svaki put više „ukoče“ i uviju. Nakon trećeg puta, ubacite čitavu hobotnicu, poklopite šerpu i ostavite da se kuha. Hobotnica od 2 kg se kuha od prilike sat vremena. Nakon toga skinite šerpu sa vatre i ostavite poklopljenu još 15-ak minuta.

Sada izvadite hobotnicu iz vode i izrežite je na srednje komadiće – najbolje je to uraditi makazama a ne nožem.

Pred samo serviranje, izrezane komadiće hobotnice propržite kratko (1-2 min.) na vrućem maslinovom ulju sa bijelim lukom – pazite da vam luk ne zagori, i slatkom i ljutom crvenom paprikom. Posolite i servirajte odmah u drvenoj ili zemljanoj posudi.

Napomena // Ovaj zadnji dio je kvalizalogajev twist galicijskog recepta. U Galiciji se kuhana hobotnica ne stavlja na vruće ulje, već se izreže, servira u drvenu posudu i pospe maslinovim uljem i crvenom paprikom.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Rasprava

2 misli o “Hobotnica na galicijski način (Pulpo a la gallega)

  1. Hobotnica je zaista izvrstan morski specijalitet. Nadamo se da cemo na tvom blogu moci vidjeti recept za pecenu hobotnicu? Zvuci zanimljivo.

    Posted by kvalizalogaj | 06/04/2012, 20:42
  2. obožavam hobotnicu, nisam znala za kuhanje na ovaj način sa ‘šokiranjem’, a ovo za smrzavanje sam znala i prakticiram, ovaj tjedan imam u planu napraviti pečenu hobotnicu a ovakvu ću isprobati nekom drugom prilikom sigurno

    Posted by Nina | 04/04/2012, 08:42

kvalizalogaj na Pinterest-u:

Follow Me on Pinterest

KVALIZALOGAJEVI VIDEO RECEPTI:

MAJONEZA

U SLIKAMA:

© 2013 kvalizalogaj. Sva prava zadržana.

Top blogovi s receptima
%d blogeri kao ovaj: