//
čitate...
POVRĆE, PRILOZI

Mlada mrkva sa šparogama u šafran kremu

Maj-juni // sezona mladog povrća, koje treba uživati u jednostavnim jelima sa puno ukusa. U ovom receptu koristimo mladu mrkvu i šparoge za jelo koje mozete služiti kao vegeterijansko jelo ili kao prilog mesu – u ovom zadnjem slučaju, izvrsno ide uz piletinu.

Mlada mrkva sa šparogama u šafran kremu

Sastojci:

1 velika glavica luka
700 g mlade mrkve (oguljene)
1 mala kašika brašna
2,5 dl mlijeka
1/2 male kašike šafrana
so i biber
maslinovo ulje
150 g zelenih šparoga

Priprema:

Luk sitno isjeckajte. Oguljenu mrkvu isjeckajte na tanke kolutiće. Zagrijte maslinovo ulje u dubljoj tavi, dodajte luk i mrkvu, propržite nekoliko minuta, te smanjite vatru na srednju jačinu, poklopite i ostavite da se luk i mrkva pirjaju 15-ak minuta – povremeno promiješajte.

Sada dodajte so, biber, šafran i malu kašiku brašna, te promiješajte nekoliko puta. Zatim ulijte dvije trećine mlijeka, te poklopite ponovo i ostavite na blagoj vatri oko 5-10 minuta povremeno miješajući. Dodajte i ostatak mlijeka i pirjajte lagano dok se ne stvori kremasta konsistenca.

Tri minute prije nego je jelo gotovo, ubacite svježe zelene šparoge izrezane na dužinu od 2-3 cm.

Priprema zelenih šparoga za kuhanje // šparoge operite u hladnoj vodi. Prelomite ih tako što ćete ih savijati dok se one same ne prelome na donjem dijelu stabljike, koji onda treba odstraniti. Na taj način ostaće vam samo gornji, potpuno zeleni, jestivi dio šparoga.

Kvaliteta zelenih šparoga // prepoznaje se kada su šparoge čvrste i pucaju kada ih savijate (ne smiju biti gumenaste), imaju svježu zelenu boju i svjež miris iz vrha cvijeta šparoge.       

Rasprava

Komentari su isključeni.

kvalizalogaj na Pinterest-u:

Follow Me on Pinterest

KVALIZALOGAJEVI VIDEO RECEPTI:

MAJONEZA

U SLIKAMA:

© 2013 kvalizalogaj. Sva prava zadržana.

Top blogovi s receptima
%d blogeri kao ovaj: